2013. március 5., kedd

Miért alszunk? - 1. rész

Régóta keressük a választ a kérdésre. Miért alszanak az állatok, amikor az alvás a túlélés szempontjából károsnak látszó, tétlen időtöltés. Hiába igyekszik minden állat védett helyre húzódni alvás előtt, mégiscsak kiszolgáltatottabbak ilyenkor. Mi az, ami fontosabbá teszi az alvást a védekezésnél, táplálkozásnál, szaporodásnál?

Aludni muszáj



A nem alvás hatása

A nem alvás hatása
Mai tudásunk szerint nem keletkeznek az ébrenlét során olyan káros anyagok, amelyektől alvás közben meg kellene szabadulni. Ugyanakkor ha nagyon sokáig nem alszik valaki, hallucinációk léphetnek fel, mintha valamilyen kémiai anyag zavarta volna meg az idegrendszer működését. Ehhez már 4 alvás nélkül töltött nap is elég. Ha továbbra sem alszik el az ember, bele is halhat. Egy 17 éves amerikai fiú 1964-ben egy kutatás kedvéért 11 napot töltött ébren. Ezt a rekordot hivatalosan eddig még nem döntötték meg.
Embereken manapság már ezzel nem kísérleteznek, de kísérleti patkányok pusztultak már bele, hogy hetekig nem engedték elaludni őket - összeomlott az immunrendszerük.


Mennyit alszanak az állatok?

Alvó oroszlán
Az alacsonyabb rendű gerincesekre is jellemzőek a pihenési időszakok. Ezek nagy valószínűséggel más jellegűek, mint az emlősök álmodó szakaszokat is tartalmazó alvása.
Különös, hogy vannak emlősállatok, melyek látszólag soha nem alszanak. Ilyenek a sörényes hangyász, a delfinek és a bálnák egy része is. A delfinek a feltevések szerint ugyanakkor valójában mégis alszanak, azonban egyszerre csak az egyik féltekéjük alszik. A féltekék aktivitása 30-40 percenként váltakozik.
Többet alszanak általában azok az állatok, amelyek alvás közben kevesebb veszélynek vannak kitéve. A ragadozók kétszer annyit alszanak, mint a növényevők. A zsiráfok olykor csak napi pár percet alszanak, de legfeljebb 2 órát. Az elefánt, a juhok, szamarak, lovak számára elegendő napi 3-4 óra alvás. Az ember átlag 8 órát alszik, de ez életkor függvénye is. Míg az újszülött gyakorlatilag alig van ébren és még a serdülő is képes fél napokat átaludni, addig egy idősebb ember akár 3-4 óra alvást is elegendőnek érezhet. A sünnek, az észak-amerikai oposszumnak és az armadillonak 17-18 órára van szüksége. A barna denevér napi 20 órát, a kacsacsőrű emlős pedig napi 20-22 órát is alszik.
A következő cikkben azt vizsgáljuk meg, hogyan alszanak az állatok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése